08.12.19

Social Return

Zo veranderen we Social Return van verplichting naar verlichting!

Social Return

Er zijn maar weinig mensen die het ingenieursvak onder de knie hebben. Het is specialistisch werk om te rekenen aan bruggen en wegen. En hoewel ook voor ingenieursbureaus de SROI-verplichting geldt, zijn er gewoonweg te weinig mogelijkheden binnen het bureau of project om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt goed te begeleiden.

Door Annoesjka Nienhuis, Denise Noslin, Jochanan Nagel en Bart Spruijt

Omdat dit geldt voor ieder afzonderlijk project, voelt dit inderdaad als een onrealistische verplichting. De ConsulTable ziet kansen om SROI ruimer op te vatten. Daarmee kan SROI een verlichting worden i.p.v. een verplichting.

Social Return On Investment (SROI) of kortweg Social Return is de – verplichte - aanpak om werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij krijgen dan een kans om zich binnen een publiek aanbesteedt project te ontwikkelen en zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Door SROI slim in te zetten, bewijzen we onszelf een dienst.

SROI ruim opvatten
Het heeft onze voorkeur om Social Return door te ontwikkelen, zoals in de visie van het Rijk [info] en een aantal gemeenten: een vormvrije invulling, gericht op de maatschappelijke doelen waar we met z’n allen voor staan. Dit sluit ook aan bij de zoektocht binnen het Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI), waarin wordt gezocht naar een integraal afwegingskader van alle Rijksdoelen.

De huidige transitiepaden waren bij de invoering van de Social Return verplichting in 2011 nog niet zo prominent in beeld, nu wel. En wat blijkt? De bouwsector speelt een belangrijke rol in de verschillende maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie, circulaire economie en digitalisering van bouwprocessen.

Bottom-up initiatieven uit de buurt
Dit biedt kansen voor ingenieursbureaus om samen te werken met bottum-up initiatieven zoals CoForce. CoForce is een gezamenlijk initiatief van bewoners, bedrijven en de gemeente Amsterdam om de sociale energietransitie in het stadsdeel Zuidoost te versnellen. De buurtgerichte aanpak, draagt bij aan doelen, zoals het vergroten van maatschappelijke participatie van kwetsbare burgers, maar ook het vergroten van de regie en invloed op de eigen leefomgeving.

Zij doen dit door het bundelen en ondersteunen van lokale duurzaamheidsinitiatieven zoals het energieleverend maken van een moskee en het opwekken van groen gas uit het eigen groente- en fruitafval.

CoForce kent de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in hun buurt goed en heeft veel projecten die geschikt zijn voor deze doelgroep. Ingenieursbureaus kunnen door het ondersteunen van dit soort lokale initiatieven aan hun SROI verplichting voldoen. Dit kan bijvoorbeeld door CoForce te helpen bij de opzet van een energietransitie opleiding met het plaatselijke ROC. Zo leiden ze mensen op die we hard nodig hebben voor de branche zelf. Hiermee voorkomen ze werkloosheid en zet CoForce Social Return preventief in.

De ConsulTable adviseert gemeenten om initiatieven zoals CoForce in hun SROI-beleid op te nemen. Er ligt namelijk een belangrijke verantwoordelijkheid bij publieke opdrachtgevers om de markt te helpen bij de invulling van Social Return. Zij zitten dicht op de doelgroepen en hebben betere ingangen in het sociaal domein. Zonder die ondersteuning (comakersrol) kan het invullen van Social Return lastig zijn voor private ingenieursbureaus.

SROI-verplichtingen bundelen
Door de SROI-verplichting van verschillende bedrijven en projecten te bundelen kan je SROI veel effectiever en efficiënter inzetten. Door initiatieven als CoForce in het SROI beleid op te nemen, voorkomt een gemeente zelf een heleboel tijdrovende maatwerkgesprekken. Ook handig: het is toegestaan om de SROI in een andere stad in te zetten dan waar het project wordt uitgevoerd. Daarmee kan een marktpartij initiatieven waar ze affiniteit mee hebben vanuit meerdere projecten ondersteunen en dus de SROI-verplichting locatie overstijgend inzetten.

Zo veranderen we Social Return van verplichting naar verlichting!

Artikelen

 • 2019

  Social Return

  Zo veranderen we Social Return van verplichting naar verlichting!
 • 2019

  Kademuren

  Wat hebben Utrechtse stadsingenieurs geleerd van het kademurenproject?
 • 2019

  Beroepsziekten

  De blinde vlek in veel organisaties in de civiele sector
 • 2019

  Beton printen

  Versnelt modulering, digitalisering en circulariteit in de bouw

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden zodra er een nieuw artikel op de website verschijnt? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Over de ConsulTable

In 2004 is de ConsulTable gestart binnen het programma van PSIBouw. De ConsulTable maakt deel uit van het netwerk van De Bouwcampus en is een tafel voor adviserend ingenieurs die actief zijn in de sector van de gebouwde omgeving. De tafel bestaat uit enthousiaste netwerkers en beïnvloeders uit private en publieke ingenieursbureaus. De tafel komt vijf keer per jaar op wisselende locaties bijeen, waarbij een positief kritische kijk op de eigen rol in de sector niet uit de weg wordt gegaan.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annoesjka Nienhuis.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 - 5104 6613