18.09.15

Civiel ingenieur

Van civiel ingenieur naar civiele data ingenieur

Civiel ingenieur

De ontwikkelingen op het gebied van big data gaan zo snel, dat het moeilijk is om te voorspellen wat dat betekent voor de toekomst van de civiel ingenieur. Vanuit de ConsulTable doen we een poging antwoord te geven op de vraag wat er in de toekomst door big data aan ons werk zal veranderen. 

Door Annoesjka Nienhuis, Cor Klaassen en Matthew Marshall

Vandaag 
Cor Klaassen van Advin vertelde tijdens de ConsulTable bijeenkomst van 18 september over de nieuwe scan-auto van Advin. Hiermee kan al rijdend de omgeving met een nauwkeurigheid van 2 millimeter worden vastgelegd. De metingen worden met de snelheid van het overige verkeer uitgevoerd, zodat geen verkeershinder ontstaat. Op deze manier kunnen wegen, gebouwen, sporen, dijken en terreinen snel en veilig worden ingemeten. Dit levert heel veel data op die vervolgens wordt verwerkt en geanalyseerd. Met de data kun je bijvoorbeeld een wegontwerp toetsen op rijwegbreedtes, separatie tussen rijbanen, verkanting en langsvlakheid of bij een gebouw monitoren op welk moment onderhoud nodig is. 

Voor  enkele tonnen kun je vandaag dus een groot gedeelte van de  stad Utrecht in kaart brengen met een paar mm nauwkeurigheid. Dat was een kleine 10 jaar geleden ondenkbaar,  toen we bijvoorbeeld de A2 bij Utrecht in een interactief omgevingsmodel aan het zetten waren voor het Convenant A2. Deze ontwikkeling maakt het ontwerpen van wegen, bruggen en gebouwen makkelijker. De aangeleverde data is nauwkeuriger en daarnaast kan een ontwerp in de modellen meteen worden getoetst. In Singapore zijn ze hier al verder mee dan in Nederland. De meest gebruikte ontwerpbenadering in Singapore heet Big Data-Informed Urban Design: een vorm van evidence-based design waarbij ontwerpkeuzen worden gebaseerd op betrouwbare kennis en heel veel actuele data. Men kan het ontwerp als het ware al testen met realtime data van de toekomstige gebruikers. Vandaag de dag maken en valideren civiel ingenieurs al de modellen die je bij big data nodig hebt.

Morgen
Hoogwaardige meettechnieken, zoals laserscanners en sensoren, maken het steeds makkelijker om data te verzamelen.. Het opslaan en processen van al die data gaat steeds sneller. De Wet van Moore stelt dat de snelheid van de chips in onze computer zich elke twee jaar verdubbelt. Wetenschappers zijn op laboratorium schaal al bezig om data op te slaan in DNA. Op basis van sociale data kun je gedragspatronen herkennen en voorspellingen doen over gedrag van mensen in de toekomst. Indien men al deze data met elkaar koppelt ende juiste vragen erop los laat, krijgt men steeds nauwkeurigere antwoorden. Het leidt zelfs tot extreme vormen van voorspelbaarheid.

De civiel ingenieur kan ondersteunen bij het stellen van de juiste vragen. Hij weet met al zijn ervaring waar de pijnpunten zitten. Daarnaast wordt de rol van de ingenieurs het leveren van Actuele, Betrouwbare en Complete data (ABC data). Want slechte input, levert ook slechte output. 

Digitale vaardigheden zullen voor de civiele ingenieurs dus steeds belangrijker worden, bijvoorbeeld het interpreteren en filteren van de juiste data. De data die je invoert in de modellen zal steeds veelzijdiger worden. Dat betekent dat je goed moet kunnen samenwerken met professionals uit andere velden.

Uitdagingen 
Voor het digitale tijdperk waren de gegevens van de waterschappen het meest betrouwbaar van Nederland. Doordat digitale informatie veel nauwkeuriger, makkelijker te bewerken en sneller is dan analoge, kan de organisatie het niet meer bijhouden. De digitale vaardigheden van de medewerkers blijven achter. Programma’s zoals 'Data op orde’ bieden daar oplossingen voor. Ook de gemeente Rotterdam is, net als andere gemeenten, bezig met een digitale inhaalslag. 

Er ontstaat in organisaties een tweedeling van mensen die werken in 2D en mensen die werken in 3D (X, Y en Z) tot het niveau van 5D. Hoe erg is dat? Kunnen we de snelheid waarmee de innovaties zich op een logaritmische schaal lijken te ontwikkelen wel bijbenen als mens? Hoe groot is ons aanpassingsvermogen?

Conclusie 
Concluderend verandert big data het werk van de civiel ingenieur van vandaag naar de civiele data ingenieur van morgen. De grootste uitdaging daarbij is het versnelt ontwikkelen van de digitale- en samenwerkingsvaardigheden van de huidige ingenieurs. 

Artikelen

 • 2019

  Social Return

  Zo veranderen we Social Return van verplichting naar verlichting!
 • 2019

  Kademuren

  Wat hebben Utrechtse stadsingenieurs geleerd van het kademurenproject?
 • 2019

  Beroepsziekten

  De blinde vlek in veel organisaties in de civiele sector
 • 2019

  Beton printen

  Versnelt modulering, digitalisering en circulariteit in de bouw

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden zodra er een nieuw artikel op de website verschijnt? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Over de ConsulTable

In 2004 is de ConsulTable gestart binnen het programma van PSIBouw. De ConsulTable maakt deel uit van het netwerk van De Bouwcampus en is een tafel voor adviserend ingenieurs die actief zijn in de sector van de gebouwde omgeving. De tafel bestaat uit enthousiaste netwerkers en beïnvloeders uit private en publieke ingenieursbureaus. De tafel komt vijf keer per jaar op wisselende locaties bijeen, waarbij een positief kritische kijk op de eigen rol in de sector niet uit de weg wordt gegaan.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annoesjka Nienhuis.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 - 5104 6613