16.01.19

Beton printen

Versnelt modulering, digitalisering en circulariteit in de bouw

Beton printen

Tijdens InfraTech 2019 demonstreerde de ConsulTable het printen van beton in samenwerking met het consortium rond de betonprinter van de TU/e. Daarnaast organiseerde de ConsulTable in aanloop naar InfraTech een Challenge voor studenten en Young Professionals. Ze werden uitgedaagd om met ontwerpen voor de geprinte betonnen brug van de toekomst te komen. 

Door Annoesjka Nienhuis en Matthew Marshall

Deze video geeft een impressie van de 3D betonprinter, een lezing van hoogleraar Theo Salet (TU/e) en de Challenge.

De Bouwagenda
De Bouwagenda doet een dringende oproep aan de sector om invulling te geven aan de enorme opgaven die als gevolg van maatschappelijke en klimatologische ontwikkelingen op ons af komen. Het gaat om de vervangingsopgaven, de verduurzaming, de energietransitie, de ontwikkeling naar intensievere burgerparticipatie, etc. Dat alles met de uitdrukkelijke opgave het gebruik van nieuwe grondstoffen tot een minimum terug te brengen. Beton printen is een zich in rap tempo ontwikkelende technologie die een deel van de oplossing kan bieden.

Ontwikkelende technologieën 
Wat we uit andere sectoren leren, is dat ontwikkelende technologie ons kan helpen. In het begin lijken die opkomende technologieën vaak onbeholpen. Lijkt het nergens over te gaan. Toch weten we uit ervaring dat positieve aandacht voor die technologie leidt tot doorbraken en vernieuwing.

Beton printen
Het printen van betonconstructies is een voorbeeld van zo’n zich in rap tempo ontwikkelende technologie. Een technologie waarbij met aanmerkelijk voordeel uit oud beton teruggewonnen cement kan worden gebruikt. Mooie bijvangst door te printen (in plaats van buigen, stapelen, lassen etc.) is de mogelijkheid tot fabricage van mooie esthetische vormen of texturen en vormvrijheid (industrieel maatwerk) en minder, veel minder betongebruik. Een reductie met 50% is niet vreemd en draagt direct bij aan de doelstellingen van het klimaatakkoord.

Deze technologie is disruptief in de zin dat het de al ingezette ontwikkeling van modulering, digitalisering en circulariteit in de bouw kan helpen versnellen.

Het is overigens een technologie die nog lang niet uitontwikkeld is en van wetenschap en kenniswereld nog geruime tijd inspanning vraagt. Men is nu vooral bezig met het verbeteren van de techniek en de samenstelling/verbeteren van het basismateriaal waarmee wordt geprint. En er worden protocollen ontwikkeld voor het garanderen van de veiligheid van de geprinte constructies, omdat er nog geen normeringen voor zijn. Het bereikte kennis- en toepassingsniveau met betrekking tot de technologie van het printen van beton, de uitgevoerde proefprojecten, het onderzoek naar de terugwinning van cement, etc. spreken tot de verbeelding. De actuele stand van de techniek en ieders bijpassende verbeelding van de mogelijke toekomst dagen uit. Uitdagingen die jong en oud in staat stellen op een nieuwe betekenisvolle manier de technologie van het printen te ontwikkelen, maar ook om van daaruit interventies te laten plaatsvinden die bijdragen aan de noodzakelijke transitie in de bouw. 

InfraTech 2019
In april 2018 is de ConsulTable op bezoek geweest bij hoogleraar Theo Salet op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) om de 3D betonprinter te bekijken. De  betonprinter is bekend van de betonnen fietsbrug in Gemert uit 2017, zie het artikel "Betonnen fietsbrug rolt in Eindhoven 'als mayo' uit de 3D printer" van de NOS.

Foto: De ConsulTable op bezoek bij de 3D betonprinter van de TUE

Theo vertelde ons dat de 3D printtechnologie uit de kinderschoenen komt: Sinds 2012 verdubbelt het aantal initiatieven per jaar. Het consortium van 10 partijen rond de betonprinter van de TU/e gaan nu zelf printrobots aanschaffen en steeds meer leveranciers willen hun materiaal laten testen bij de TU/e.

Tijdens het gesprek met Theo Salet ontstond het idee om een 3D betonprinter in de hal op de InfraTech 2019 neer te zetten. Met het doel om de bezoekers eenzelfde sensatie te laten ervaren, die de leden van de ConsulTable voelden bij het bezoek aan de betonprinter op de TU/e in april.

Op deze manier dragen we bij aan het Future Proof maken van zowel onszelf als ook van de bouwsector.

Artikelen

 • 2019

  Social Return

  Zo veranderen we Social Return van verplichting naar verlichting!
 • 2019

  Kademuren

  Wat hebben Utrechtse stadsingenieurs geleerd van het kademurenproject?
 • 2019

  Beroepsziekten

  De blinde vlek in veel organisaties in de civiele sector
 • 2019

  Beton printen

  Versnelt modulering, digitalisering en circulariteit in de bouw

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden zodra er een nieuw artikel op de website verschijnt? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Over de ConsulTable

In 2004 is de ConsulTable gestart binnen het programma van PSIBouw. De ConsulTable maakt deel uit van het netwerk van De Bouwcampus en is een tafel voor adviserend ingenieurs die actief zijn in de sector van de gebouwde omgeving. De tafel bestaat uit enthousiaste netwerkers en beïnvloeders uit private en publieke ingenieursbureaus. De tafel komt vijf keer per jaar op wisselende locaties bijeen, waarbij een positief kritische kijk op de eigen rol in de sector niet uit de weg wordt gegaan.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annoesjka Nienhuis.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 - 5104 6613